Van scrap naar geld: oud metaal verwerken

Oud ijzer ophalen

 

 

Oud ijzer oprapen is niet iets wat velen van ons regelmatig doen. Sterker nog, het is iets wat mensen in Nederland dagelijks doen. Oud ijzer, ook wel bekend als berging of recycling, is een eeuwenoude traditie in Nederland. Het ophalen van oud ijzer is het verzamelen en verwijderen van alles van ijzer dat minstens 70 jaar oud is. Hieronder vallen zaken als verroeste hekken, oude fietsen, ploegscharen en meer. De wetten hierover verschillen per gemeente in Nederland. Het ophalen van oud ijzer heeft verschillende voordelen voor u, de huiseigenaar en het milieu: – Het houdt uw terrein vrij van voorwerpen die een gevaar kunnen vormen voor uzelf of anderen (zoals kettingzagen). Het voorkomt dat onnodig afval op stortplaatsen terechtkomt, waar het ecosystemen schaadt doordat het na verloop van tijd giftige stoffen uitspoelt en uiteindelijk het grondwater vervuilt. Oud ijzer ophalen is een makkelijke manier om geld te verdienen. Het verlaagt de kosten door de prijzen van nieuwe items laag te houden in plaats van ze opnieuw te moeten kopen nadat ze uit de mode zijn geraakt.

Welke items kunnen niet worden opgehaald?

In Nederland kunt u alle stukken ijzer ophalen die minstens 70 jaar oud zijn. Hieronder vallen oude hekken, oude poorten, oude bedframes, oude gootstenen, oude fornuizen, oude wasmachines, oude boilers en meer. Er zijn echter enkele uitzonderingen. U kunt bijvoorbeeld geen oude kookapparatuur ophalen, zoals gietijzeren of aluminium potten, of aluminium pannen. Ook voorwerpen van goud, zilver, platina of andere edele metalen kunt u niet ophalen.

U mag geen voorwerpen ophalen waarin giftige stoffen zijn verwerkt. Deze stoffen zijn onder meer lood, kwik en chroom. Als u een van deze voorwerpen wilt ophalen, hebt u een vergunning nodig van de Nederlandse Milieudienst.

Waar moet u oud ijzer ophalen?

U kunt terecht bij een van de verschillende schrootplaatsen bij u in de buurt. Ze staan allemaal vermeld op de website van de Nederlandse Federatie van Schrootbedrijven. De schroothandelaren vertellen u wat u met de verzamelde voorwerpen moet doen. In de meeste gevallen moet u ze naar een van de aangewezen inzamelpunten brengen, hetzij bij een gevestigd metaalrecyclingbedrijf of bij een werkplaats. U kunt het ijzer ook afgeven bij elk bedrijf dat in ijzer handelt.

Wat gebeurt er met de voorwerpen die u verzamelt?

Het oud ijzer dat u verzamelt, wordt vervolgens naar een schrootplaats gestuurd. Dit is een recyclingbedrijf of een bedrijf dat schroot verwijdert. De schrootplaats neemt het ijzer in en verkoopt het. De schrootplaats kan het ook verkopen aan een smelterij. Hoe dan ook, zodra het ijzer is verkocht, wordt het gesmolten. Dit betekent dat het ijzer wordt afgebroken tot zijn oorspronkelijke elementen zoals koolstof en waterstof.

Conclusie

Samengevat is het ophalen van oud ijzer een eeuwenoude traditie in Nederland die uw woning vrij houdt van spullen die een gevaar kunnen vormen voor uzelf of anderen, voorkomt dat er onnodig afval op stortplaatsen terechtkomt en verlaagt de kosten doordat de prijzen van nieuwe spullen laag blijven in plaats van dat u ze opnieuw moet kopen als ze uit de mode raken. Het beste wat u kunt doen is u gewoon geen zorgen maken over het verzamelen van oud ijzer en het gewoon laten gebeuren.